неделя, 20 януари 2008 г.

Хора или ... ?!

На скоро ме предупредиха да се пазя от другите хора докато търся знания.
От начало се чудех - "Какво толкова има да се пазя от другите хора, нали и те душа носят, дишат същия въздух като мене и тях ги пече слънце и те зъзнат като стане студено?"

Казах си - "От един вид сме - човешки същества. Какво толкова му е страшното?"

Позамислих се. Стремежа ми е, да проверявам нещата за да знам. Някой може да се засегне от следващите ми думи относно нас - хората, не го приемайте лично.

Навсякъде в природата живеят всякакви видове живи същества. Примерно - хищниците от един вид си съжителстват съвсем спокойно, по точно определени правила, в хармония с останалия свят. Хубаво ние хората, ако не сме развили интелекта си в хода на еволюцията, досега по-силните видове хищници (тигри, лъвове, вълци и т.н), да са ни елиминирали.
Глобализацията е обаче, извън контрол и застрашаваме не само нашия живот, ами и този на планетата Земя.
Не съм виждал друг вид да подтиска по такъв арогантен и брутален начин себеподобните си, както правим ние!
Нормално е природните бедствия да връхлитат хората, защото те не са полезни на тази планета. Като едни вирусни клетки, лека-полека не допринасяме с нищо за развитието на планетата. Точно обратното, с нашите мисли - които са енергия, влияем по ужасен и хаотичен начин на заобикалящата ни среда. Защо в САЩ има най-голям брой природни бедствия ? Лесно е, подтисканите от икономическите вериги на глобализацията и хиляди други причини, човешки същества с техните мисли, особенно ако са 300 милиона, създават мисъл форми (енергиен поток предизвикан от много еднакви по характер мисли), които предизвикват планетата да се защитава, както прави един жив организъм. Като резултат природните бедствия там, дори и в малък мащаб са ужасно многобройни.
Тривиален пример е алчността на човешкия вид към материялни облаги, което допринася за глобално затопляне и от там идват другите проблеми със замърсяването на питейната вода, която според изследвания на учени от Великобритания, ще е в сериозен недостиг около 2014г.
Да не говорим колко тонове боклук са погълнали моретата и океаните. Пълна свинщина! Предполагам, доста от Вас ще ги досрамее да се нарекат човешки същества.
Много глобално го раздавам днес, затова малко локално ще разсъждавам за нас хората.
Секса, преди хилядолетия, човешките същества са го ползвали да създават живот, днес го ползваме за удоволствие. Все повече млади дечица, незнам имат ли десетина годинки, разузнават сексуалността си с помоща на видео материали, публикувани в Интернет и се мотивират да си направят техни.
Възможно ли е да спрем за момент да си играем на притежаван и притежаващ в социялната среда и да се държим с малко човешко достойнство и уважение? Незнам дали е възможно, но това ли е най-важното (както в онази реклама на Загорка)? Крайно време е човешките същества да станат по-отговорни и отворени към собственния си вид, не само да търсят как да доминират себеподобните си, за да се чувства добре егото и себеотразяването да е пълно. Хората на важни позиций (шефовете), само търсят някой способен младеж, за да го експлоатират максимално и накрая даже, да няма едно мижаво - благодаря! Арогантност и бруталност по улиците и пътищата е толкова дъвкана тема днес. Какво им става ? Защо са недоволни и свирят, когато стъпваме на пешеходната пътека ? Те са в автомобил и се предполага, че им е удобно. Спирам с тривиалните примери. Предполагам всеки от вас може да прецени какво го заобикаля. Срам ли Ви е, че сте живи ? Добре!

Та така, пазете се първо от други хора когато търсите знание, защото за невежата всичко е странно и винаги ще се опита да Ви залее с негативизъм. Късмет ще е, ако не хукнат да Ви бият разни.
Другото е, че не можеш да спасиш някого от самия него! Важен урок, който научих с доста главоблъсканици. Ако кажеш на някой - "Прави така". Той винаги ще каже - "Аз знам по-добре от теб". Даже и с най-силното добро намерение и желанието да си му полезен - няма да се получи. Винаги ще се намери някой, който да мисли, че се правиш на важен, много знаещ или се опитваш да го поучаваш.
Всеки е различен и няма право да налага своя морален кодекс на останалите. Погледнете Комумизма - страхотни идей, велики, чисти, прекрасни неща, но наложени насила се сриват за няколко години. Глобализацията е малко по сложно устроена форма на робовладелство с икономически вериги. Модна била и всяка държава се стреми към висок стандарт на живот, защо ?
В САЩ живеят на кредит, банките им са фалирали и икономиката е пред тотален срив, да последваме техния пример? Много от тях за забулени в суета, его и себеотразяване, фалшиво самочувствие. Няма нужда да се правим на по-загадъчни или по-различни, защото е смешно и жалко.

Хората сме достатъчно загадъчни същества по природа. Притежаваме силата с на пръв поглед дребни неща - да създаваме чудеса!
Да се изслушваме и съветваме. Без да си натрапваме знанието или да си споделяме мнението, без да са ни го искали. Да се мотивираме и преследваме целите си.
Да се поздравяваме с истинска усмивка, а не само външна форма ^_^. Да се обичаме нежно и силно. Да се насочваме ако се заблудим. Да си помагаме докато сме слаби. Да не вземаме моментните ни идентификаций с егото и себеотразяването на сериозно.
Толерантността един към друг е вид енергия, емоция, която създава химична реакция на градеж в двете страни.
Ентусиазъм се нарича енергията да сътворяваш такива чудеса в най-чистия им вид!

Благодарен съм, че малкото хора, с които контактувам, не се срамуват да се нарекат човешки същества.

Успех мили създания!

петък, 18 януари 2008 г.

Его и Себеотразяване!

Така, сигурен съм, че всички са чели за егото и какво мислят учени като Фройд за това явление и т.н. Няма да навлизам в подробности и да цитирам разни "велики" личности. Ще споделя мислите и притесненята си, относно тези явления.

Според мен има голяма разлика между его и себеотразяване.

Егото е явление, което се е създало между инстинкта ни за оцеляване и социалните отношения. Примерно, имаме един пакет с носни кърпички и аз взимайки го, заявявам "Това са мойте кърпички" - идентифицирам се с кърпичките, те са вече част от мен! Ако някой, не дай си Боже, ми вземе кърпичките, аз ще страдам, защото част от мен е взета ... Може да стана непълноценен? Друг пример за Его - малко детенце си играе с играчката си и тя се чупи. Няма значение дали играчката е издялана дървена лодка или някое супер електрнонно чудо на съвременната техника. Това няма значение, за да се удовлетвори егото веднага счупената материя се заменя с друга материя, която да стнае "МОЯ!", за да може детенцето да се чувства добре. Това е началото на така нареченото "Consumer society" /консумиращо общество/. Да, кофти факт, че цялото това общество се крепи на Егото си . Да имаме повече, по-големи и по-съвършенни играчки, които да ни правят щастливи. Мисля, че добихте добра представа относно егото. С няколко думи, идентифицирането на личността с материя или друга личност, притежанието и. "Моята жена или моят мъж" ... без да навлизам в подробности, не можеш с един подпис и с една хълка да притежаваш друго човешко същество.

Правилното реагиране според мен, е да не се вземат нещата толкова personal /лично/. Кърпичките и играчките са просто материя, която ползваш. А не материя, която да те изпълва и да те прави по-добър.

Себеотразяването е доста по-страшно от егото! Представлява абсолютната липса на съзнателно присъствие в сегашния момент. Самозабравят се хората и си мислят, че всичко се върти около тях. Един вид, аз съм Човекът, дали ще съм супер суетен моден фен със съмнителна сексуалност или ще съм пещерен човек, който се бие в гърдите и вика с цяло гърло. Коренът е страх от това, че тези хора си мислят - Оле-ле, не съм достатъчно .... еди-какво си. Притесняват се повече, как ги виждат другите хора и се правят на някой или на нещо, отколкото да се засвидетелстват уважение! Има хора, на които основната им цел е да бъдат видяни, показват си материалните неща, знанието, добрата визия, физическото тяло, подхождат агресивно към другите, даже и вербални спорове за да докажат, че те са прави, а други криви. Други хора се оплакват прекалено много, какви болести имали, как нямали това, как няма онова. Да даваш мнение, без да са ти го искали е същото нещо - себеотразяване! Казвам, че е по-страшно защото го има от преди Егото.

Заемането на роли е другото нещо, ще дам пример с родителите.

Родителите и това, как третират децата си докато са малки - не прави това, ще паднеш, недей се качва там, не яж това, хайде по-бързо и т.н. Създава се впечатление, че знаят какво е по-добро за децата им и вероятно е така, за кратък период от време. Там е работата обаче, че повечето родители, вместо да помагат на децата си и да ги насърчават да извървят техния си път, започват да играят ролята на родител и в един прекрасен момент, са толкова хванати в тази роля, че когато детето стане възрастен, те продължават да знаят кое е по-добре за него и не могат да се оттърват от този си комплекс. Така те пречат, както на себе си, така и на "децата". Сходно е и с много други роли, предполагам ако се замислите, ще откриете много хора да играят различни роли и много рядко да изразяват себе си.

Справянето с тези неща!
Първо, съветът ми е да се наблюдавате и да видите дали има такива несъзнателни действия от Ваша страна през ежедневието Ви.
Когато ги забележите - just let go, обратното на това да се опитваш да ги контролираш, просто ги остави и виж какво става с теб. Самия факт, че си наблюдавате психика и това как реагира на заобикалящата среда, ще даде нужната химична реакция, за справяне със ситуацията.
Второ, силно присъствие в сегашния момент, да се усещаш в тялото си или да имаш човешко достойнство, което е вид енергия.
Третото е най-лесното и в същото време, най-мощното и най-вълшебното нещо, което човек може да направи! Дишането, с внимание върху дишането се успокоява мисълта, от там психиката, от там нервната система, от там тялото. Най-лесно докато се диша се усеща в гърлото, не в носа. Дишането трябва да е само през носа. Лесните неща, хората ги подценяват и затова нямат резултати, не подценявайте дишането и го направете дълбоко.

Успех, то си е битка за цял живот!

неделя, 13 януари 2008 г.

Прах!

Да живеш в този свят и все пак да не се привързваш към прахът на този свят.

Когато наблюдаваш добрите действия на някого, се насърчи да последваш примера му. Чувайки за погрешните действия на някого, се посъветвай да не ги прилагаш за себе си.

Даже да си сам в тъмна стая, дръж се така, все едно има много важен гост при теб. Изразявай чувствата си, но не изразявай повече от това, което е твоята истинска същност.

Човек може да прилича на глупак, но да не бъде такъв. Вероятно си пази знанието много внимателно.

Препядствията, както в паркур, така и в живота, са чудесно съкровище. Не го заменяй за лесен и мързелив живот.

Добродетелите са плодовете на сериозна самодисциплина и не падат от небето, както падат дъжда и снега.

Скромността е основата на всички добродетели. Остави съседите ти да те открият, отколкто ти да им се покажеш.

Благородното сърце не се насилва напред. Думите му са ценни като диаманти, рядко показвани, но с огромна ценност.

За един отдаден практикуващ, всеки ден е пълноценен ден. Времето минава, но той никога не изостава назад. Нито слава, нито срам могат да му попречат.

Цензурирай себе си, никога някой друг. Не дискутирай, правилно и неправилно, това ще доведе до нищо добро.

Някой неща смятани за правилни сега, са били смятани за неправилни години наред. Като се има предвид, че правдата може да бъде разпозната даже и след векове, няма нужда от търсене на моментално признание.

Живей с цел и остави резултатите на природните и космически закони. Изживявай всеки ден в спокойствие и удовлетворение.

И аз така, като един истински загадъчен мъдрец, ще се усмихна с много спокойствие и удовлетворен от днешния ми ден, и ще продължа да търся знание. :)

петък, 11 януари 2008 г.

Химична реакция!

Процесите в човешкия организъм, по научно му, са познати като химични реакции. Каквото и да правим, такива реакции винаги има. Рядко обаче, създаваме химични реакции, които ни развиват и ни помагат. В повечето случай създаваме такива разрушителни реакции, че организмът ни едва не се предава. Ех това, човешките същества ... много сме силни!

През ежедневието имаме много проблеми и ако не реагираме по правилния начин, се създава разрушителна химична реакция, която не само ни изхабява енергията, ами и на другия ден сме зле. Примерно - някой на шофьор на улицата, ходиш си по зебрата и онзи свири та се пушек вдига, какъв им е проблемът на тези хора ? Не им стига, че са в колите си и им е удобно, ами трябва да се нервят на хората, които си позлват правата. Така, този човек като се нерви, си създава сам на себе си кофти химична реакция, която претоварва нервната му система и от там идват доста други неприятни неща, които излизат на физическо ниво - главоболия и т.н.

Както тръгне денят на човек така и свършва!
Със сигурност сте се събуждали с лека усмивчица и после цял ден разни приятни неща се случват, които да Ви потдържат тази усмивчица. Тя може да не е изписана на лицето, а да е вътре в сърцето. Вярно е, че има дни в които, просто не върви. Това е истинското предизвикателство за психиката, да се реагира правилно, даже и на лошите неща, да не се вземат на сериозно! Като се има предвид, че това са само временни малки прашинки на фона на голямата картинка. Ние хората обаче, не сме си тренирали психиката и не сме си тренирали организма как да се справя с подобни неща, затова в повечето случай не вземаме решения, а просто реагираме. Този процес е познат на запад като липса на про-активност. Да си про-актив, означава - при създалата се дискомфортна ситуация, да съумее човек да вземе решение, а не просто да реагира, затова има много клонинги по улиците. Хората ги мързи да мислят и предпочитат всичко да става бързичко. Бърза храна, бързо предвижване, бърз секс, бързо набиране по телефона, бързо ... бързо, бързо ... В цялата тази бързаница стават едни химични реакций ... хаотични и разрушителни. (Благодаря на Fr3aki, че ми даде отправна точка с бързането, чудесен пример за кофти химична реакция. ) Забавете мънично и проследете как продуктивността и цялостното здравословно състояние ще се променят.
Когато енергията в нашия организъм започне да се движи по различен начин, изживяваме различни емоций. (e-motion - energy in motion) => емоцията = енергия.
Други примери с определени емоций, които създават разрушителни химични реакций в човешкия организъм са - чувството за вина, агресия, презрение, ненавист, завист, гордост, самосъжаление и т.н. Много хора когато разберат, че някой е постигнал нещо и казват " радвам се за теб". Аз винаги чувам в гласът им, освен радост и завист, даже не се стараят да го прекрият ... И всичките тези фалшиви усмивки ... Истинската усмивка запалва огъня по цялото лице, не само устните.

Правилната химична реакция според мен, се изразява в това -

  • да не е разрушителна, да дава спокойствие на умът и приятно усещане за тялото
  • второ, когато вече имаме опит в справянето с различни ситуаций да извличаме и сила от тях
Ако има някой, който не е гледал филмът " Великата тайна на водата ", Ви го препоръчвам горещо.

Пример за емоций, които създават благоприятна химична реакция в човешкия организъм са - любов, благодарност, толерантност, нежност, чувството за хумор и т.н.

Следващото е за хора, които са взели решение да се занимават сериозно с развитие и търсене на знания!

И примерите за развитие са - постоянното присъствие в тялото и в сегашния момент. недейте да се отнасяте тук-там, ако сте взели решение да ставате истински силни и способни! Безпристрастно наблюдение на околния свят (най-трудното и в същото време най-мощното нещо, на което човек може да научи психиката си!), каквото и да става, гледаш безпристрастно. То няма нищо общо с теб, но има много общо с егото на човека. Незнам до колко трябва да задълбая с егото, затова спирам до тук.

Успех със себенаблюдението!

вторник, 1 януари 2008 г.

Енергийните центрове!

Малко по задълбочен анализ на енергийните центрове :)
Първо, да разбием митът за отварянето на центровете. Ние не сме консерва или буркан, който се отваря. Както се вижда на картинката има определени участъци от тялото, които отговарят на определени центрове. Няма да навлизам в подробности за тях като цяло, ами ще фокусирам върху най важните.
Какво е енергийния център?
Виждат се различни цветове на картинката от дясно, всичките мускули, вътрешни органи, кости, сухожилия и специфични особенности в тази част на тялото произвеждат енергия, която формира един енергиен блок или център। Всеки цвят символизира такъв енергиен блок. Центровете се "отварят" с профилактика в горепосочените детайли - мускули, кости, вътрешни органи, сухожилия и т.н

Сега малко по-детайлно за по-важните енергийни блокове в човешкия организъм.

Оранжевото е за един от най-мощните енергиени блокове или хара по разговорно му.
Там е котелът! В хара може да се активират всички други енергийни блокове. Може да сте чували, че любовта на мъжа минавала през стомаха. Ами ето Ви едно обяснение защо е така. Когато човек хапне и кръвта му отва да смели храната, се стимулират всички други енергийни блокове и хоп - чувстваме се страхотно. Това не значи, че трябва да се пръснем от ядене, за да си "отворим" центровете. Това с яденето е естествен процес, ако се опитате да го насилите, ще има обратен ефект. Така че - не прекалявайте.
Жълтичкото отговаря на слънчевия сплит. Там атакува стреса най-често. Примерно скръстването на ръцете предпазва точно тази област. Това не означава да сме скръстили ръце постоянно, а съзнателно да се наблюдаваме какво се случва с нас. Случвало се е някой да Ви уплаши и даже да не се стреснете физически, обаче вътре нещо трепва във вас. Стремете се вътрешните трепвания да бъдат намалени или поне осъзнати на първо време. Самия факт, че си наблюдавате организма ще повлияе благоприятно.
Светло-синьото, енергийния блок на гърлото, малък на пръв поглед, но ако този център не е профилактиран, няма как да може да се работи с другите। Там се намира щитовидната жлеза. Защо мислите се казва "ЩИТовидна"? Защото ни пази от болести и тем подобни лоши неща। Също е познат като центъра за вземане на решения। Действа като филтър, спирайки всички вредни микроби। Често хората имат болки в гърлото или е зачервено защото са прекалили, дали е било с пиенете, пушенето или просто са настинали. Това е първата крепост на нашия организъм. Всички нашественици, като вирусни заболявания и разни настинки, искат да пробият и този ни енергиен блок ни пази।

Как да профилактираме този център ще попитате? Лесно, с внимание върху дишането, просто както Ви подсказва организма. Сигурно има няма през пост се повтарям с това за дишането, но не мога да опиша колко жизнено важна част е да се диша съзнателно। Аз самия водя сериозна битка в тази област и се мотивирам да дишам съзнателно и контролирано когато се хвана, че скатавам ;)
Ще спра до тук, за другите енергийни блокове и енергийната култура, когато назрее момента.

Много позитивизъм през Новата година !