понеделник, 14 май 2007 г.

Рила - Логистиката

Доста време мина от 1вият ми пост, ето това е свързано с него.
Планирането на една разходка в планината е много сериозно нещо. Почти толкова сериозно колкото самата разходка. Това не е разходка в парка, ако някой мисли, че преходите с 15/20кг. раница са лесни, не се заблуждавайте.
Твърде често, опасностите, които грозят планинския турист се преекспонират. Истината е друга. Пребиваването в планината, само по себе си, не е опасно. Поне не е повече опасно отколкото например пребиваването в града, въпреки че мнозина биха изказали противоположно некомпетентно мнение. В планината причините за нещастие не се коренят в нейните обективни дадености, а са далеч по-субективни и тривиални – най-често невисоката дисциплина и избора на неподходяща екипировка.
Започвам от Eкипировката:
- Раница с метална шина или самар от 60 до 80 +15 литра - ("Ташев" - модел: Алпинист или Кентавър)
- Спален чувал (слага се в наелонова торбичка защото не е приятно да спиш в мокра завивка)
- Неопрен, постила се и се ляга в/у него - изолатор
- Палатка (модели много, изберете си нещо което ви допада и можете да си го позволите, гледайте да не е много тежко и да пази от дъжд)
- Обувки от типа на джапанки, сандали или дамски боти с висок ток са крайно неподходящи за преход. Ще тренираме доста в планината затова се замислете какви обувки ще носите, трябва да са максимално удобни.
- Чорапи вълнени – дебели чорапи, които се носят и през зимата, и през лятото защото, вълната дори мокра задържа топлината и уплътняват крака в обувката, което намалява риска от пришки.
- Дъждобрани – за човека и за раницата. При валеж най-важното е да се запази сух багажа.
- Топла връхна дреха(пуловер), един или 2 по-тънки. Другите дрехи - препоръчително да са леки и ветроустойчиви. Ако ще се мокрят лесно значи лесно и ще съхнат, отнася се и за обувките.
- Шише за вода - пластмасово, фенерче, нож, кирбит в наелоново пликче.
- Въже, компас, карта, слънчеви очила.
Не се носят ненужни неща!

Храната е много сериозно нещо, замислете се кой колко ще изяде за 1 ден, и прибавете още 1 порция и после по 10, защото в планината чистият въздух и физическото натоварване изострят апетита. Защо по 10 ли ? Защото оригиналният план е 10 дни + в Рила. Повече подробности после.

Подходящи за туризъм са следните храни: сухи колбаси; консерви; “твърди” заленчуци и плодове; сухи - супи, картофено пюре; сладка; мед; шоколад; бисквити; сухи сокове; маргарин; маслини; кашкавал; сирене; сухари;овесени ядки; други ядки.
Сусамов тахан се смесва с мед 1 към 1 и става ракетно гориво :)

Рибата дава много енергия, кашкавалът засища глада, аз мисля това да ми е основното, мед, орехи и разни сухи плодове които да ме държат докато стигнем до място за почивка.

ВАЖНО за ДИСЦИПЛИНАТА.

При участие в организирани туристически групи самоволното избързване пред водача (имаме опитен водач!!!) или изоставане след спасителя е забранено. Нарежданията на водача се изпълняват безпрекословно.
В планината няма кошчета и организирано сметоизвозване. В определен момент отпадъците се превръщат в съществен проблем и за самите хижи. Затова всеки турист е нужно да съхрани собствените си отпъдъци с неестествен произход и да ги изхвърли в най-близкото населено място при слизане.
Темпото на вървене трябва да бъде умерено. Бързото придвиждане (на откоси), комбинирано с по-чести и големи почивки предизвиква по-голяма умора отколкото умерения ход.
Има доста техники за вървене, но нека започнем да вървим и техния ред ще дойде.
Това е по организационната част на преходите в рила, когато почиваме, а ние ще имаме няколко дена почивка, всеки може да тренира каквото си поиска. Не че прехода е малка тренировка, но ако на някой му е малко винаги можем да му дадем да ни помогне с багажа.
Скоро ще сложа карта с маршрута и къде/кога/какво можем да правим. Тези подробности ще ги разбера от водача, когато е готов с тях. Имам информация че 4/5 дни ще сме на язовир Белмекен. Това означава, никакви преходи възможност за плуване и спокойни тренировки.

Няма коментари: