петък, 11 януари 2008 г.

Химична реакция!

Процесите в човешкия организъм, по научно му, са познати като химични реакции. Каквото и да правим, такива реакции винаги има. Рядко обаче, създаваме химични реакции, които ни развиват и ни помагат. В повечето случай създаваме такива разрушителни реакции, че организмът ни едва не се предава. Ех това, човешките същества ... много сме силни!

През ежедневието имаме много проблеми и ако не реагираме по правилния начин, се създава разрушителна химична реакция, която не само ни изхабява енергията, ами и на другия ден сме зле. Примерно - някой на шофьор на улицата, ходиш си по зебрата и онзи свири та се пушек вдига, какъв им е проблемът на тези хора ? Не им стига, че са в колите си и им е удобно, ами трябва да се нервят на хората, които си позлват правата. Така, този човек като се нерви, си създава сам на себе си кофти химична реакция, която претоварва нервната му система и от там идват доста други неприятни неща, които излизат на физическо ниво - главоболия и т.н.

Както тръгне денят на човек така и свършва!
Със сигурност сте се събуждали с лека усмивчица и после цял ден разни приятни неща се случват, които да Ви потдържат тази усмивчица. Тя може да не е изписана на лицето, а да е вътре в сърцето. Вярно е, че има дни в които, просто не върви. Това е истинското предизвикателство за психиката, да се реагира правилно, даже и на лошите неща, да не се вземат на сериозно! Като се има предвид, че това са само временни малки прашинки на фона на голямата картинка. Ние хората обаче, не сме си тренирали психиката и не сме си тренирали организма как да се справя с подобни неща, затова в повечето случай не вземаме решения, а просто реагираме. Този процес е познат на запад като липса на про-активност. Да си про-актив, означава - при създалата се дискомфортна ситуация, да съумее човек да вземе решение, а не просто да реагира, затова има много клонинги по улиците. Хората ги мързи да мислят и предпочитат всичко да става бързичко. Бърза храна, бързо предвижване, бърз секс, бързо набиране по телефона, бързо ... бързо, бързо ... В цялата тази бързаница стават едни химични реакций ... хаотични и разрушителни. (Благодаря на Fr3aki, че ми даде отправна точка с бързането, чудесен пример за кофти химична реакция. ) Забавете мънично и проследете как продуктивността и цялостното здравословно състояние ще се променят.
Когато енергията в нашия организъм започне да се движи по различен начин, изживяваме различни емоций. (e-motion - energy in motion) => емоцията = енергия.
Други примери с определени емоций, които създават разрушителни химични реакций в човешкия организъм са - чувството за вина, агресия, презрение, ненавист, завист, гордост, самосъжаление и т.н. Много хора когато разберат, че някой е постигнал нещо и казват " радвам се за теб". Аз винаги чувам в гласът им, освен радост и завист, даже не се стараят да го прекрият ... И всичките тези фалшиви усмивки ... Истинската усмивка запалва огъня по цялото лице, не само устните.

Правилната химична реакция според мен, се изразява в това -

  • да не е разрушителна, да дава спокойствие на умът и приятно усещане за тялото
  • второ, когато вече имаме опит в справянето с различни ситуаций да извличаме и сила от тях
Ако има някой, който не е гледал филмът " Великата тайна на водата ", Ви го препоръчвам горещо.

Пример за емоций, които създават благоприятна химична реакция в човешкия организъм са - любов, благодарност, толерантност, нежност, чувството за хумор и т.н.

Следващото е за хора, които са взели решение да се занимават сериозно с развитие и търсене на знания!

И примерите за развитие са - постоянното присъствие в тялото и в сегашния момент. недейте да се отнасяте тук-там, ако сте взели решение да ставате истински силни и способни! Безпристрастно наблюдение на околния свят (най-трудното и в същото време най-мощното нещо, на което човек може да научи психиката си!), каквото и да става, гледаш безпристрастно. То няма нищо общо с теб, но има много общо с егото на човека. Незнам до колко трябва да задълбая с егото, затова спирам до тук.

Успех със себенаблюдението!

Няма коментари: