неделя, 20 януари 2008 г.

Хора или ... ?!

На скоро ме предупредиха да се пазя от другите хора докато търся знания.
От начало се чудех - "Какво толкова има да се пазя от другите хора, нали и те душа носят, дишат същия въздух като мене и тях ги пече слънце и те зъзнат като стане студено?"

Казах си - "От един вид сме - човешки същества. Какво толкова му е страшното?"

Позамислих се. Стремежа ми е, да проверявам нещата за да знам. Някой може да се засегне от следващите ми думи относно нас - хората, не го приемайте лично.

Навсякъде в природата живеят всякакви видове живи същества. Примерно - хищниците от един вид си съжителстват съвсем спокойно, по точно определени правила, в хармония с останалия свят. Хубаво ние хората, ако не сме развили интелекта си в хода на еволюцията, досега по-силните видове хищници (тигри, лъвове, вълци и т.н), да са ни елиминирали.
Глобализацията е обаче, извън контрол и застрашаваме не само нашия живот, ами и този на планетата Земя.
Не съм виждал друг вид да подтиска по такъв арогантен и брутален начин себеподобните си, както правим ние!
Нормално е природните бедствия да връхлитат хората, защото те не са полезни на тази планета. Като едни вирусни клетки, лека-полека не допринасяме с нищо за развитието на планетата. Точно обратното, с нашите мисли - които са енергия, влияем по ужасен и хаотичен начин на заобикалящата ни среда. Защо в САЩ има най-голям брой природни бедствия ? Лесно е, подтисканите от икономическите вериги на глобализацията и хиляди други причини, човешки същества с техните мисли, особенно ако са 300 милиона, създават мисъл форми (енергиен поток предизвикан от много еднакви по характер мисли), които предизвикват планетата да се защитава, както прави един жив организъм. Като резултат природните бедствия там, дори и в малък мащаб са ужасно многобройни.
Тривиален пример е алчността на човешкия вид към материялни облаги, което допринася за глобално затопляне и от там идват другите проблеми със замърсяването на питейната вода, която според изследвания на учени от Великобритания, ще е в сериозен недостиг около 2014г.
Да не говорим колко тонове боклук са погълнали моретата и океаните. Пълна свинщина! Предполагам, доста от Вас ще ги досрамее да се нарекат човешки същества.
Много глобално го раздавам днес, затова малко локално ще разсъждавам за нас хората.
Секса, преди хилядолетия, човешките същества са го ползвали да създават живот, днес го ползваме за удоволствие. Все повече млади дечица, незнам имат ли десетина годинки, разузнават сексуалността си с помоща на видео материали, публикувани в Интернет и се мотивират да си направят техни.
Възможно ли е да спрем за момент да си играем на притежаван и притежаващ в социялната среда и да се държим с малко човешко достойнство и уважение? Незнам дали е възможно, но това ли е най-важното (както в онази реклама на Загорка)? Крайно време е човешките същества да станат по-отговорни и отворени към собственния си вид, не само да търсят как да доминират себеподобните си, за да се чувства добре егото и себеотразяването да е пълно. Хората на важни позиций (шефовете), само търсят някой способен младеж, за да го експлоатират максимално и накрая даже, да няма едно мижаво - благодаря! Арогантност и бруталност по улиците и пътищата е толкова дъвкана тема днес. Какво им става ? Защо са недоволни и свирят, когато стъпваме на пешеходната пътека ? Те са в автомобил и се предполага, че им е удобно. Спирам с тривиалните примери. Предполагам всеки от вас може да прецени какво го заобикаля. Срам ли Ви е, че сте живи ? Добре!

Та така, пазете се първо от други хора когато търсите знание, защото за невежата всичко е странно и винаги ще се опита да Ви залее с негативизъм. Късмет ще е, ако не хукнат да Ви бият разни.
Другото е, че не можеш да спасиш някого от самия него! Важен урок, който научих с доста главоблъсканици. Ако кажеш на някой - "Прави така". Той винаги ще каже - "Аз знам по-добре от теб". Даже и с най-силното добро намерение и желанието да си му полезен - няма да се получи. Винаги ще се намери някой, който да мисли, че се правиш на важен, много знаещ или се опитваш да го поучаваш.
Всеки е различен и няма право да налага своя морален кодекс на останалите. Погледнете Комумизма - страхотни идей, велики, чисти, прекрасни неща, но наложени насила се сриват за няколко години. Глобализацията е малко по сложно устроена форма на робовладелство с икономически вериги. Модна била и всяка държава се стреми към висок стандарт на живот, защо ?
В САЩ живеят на кредит, банките им са фалирали и икономиката е пред тотален срив, да последваме техния пример? Много от тях за забулени в суета, его и себеотразяване, фалшиво самочувствие. Няма нужда да се правим на по-загадъчни или по-различни, защото е смешно и жалко.

Хората сме достатъчно загадъчни същества по природа. Притежаваме силата с на пръв поглед дребни неща - да създаваме чудеса!
Да се изслушваме и съветваме. Без да си натрапваме знанието или да си споделяме мнението, без да са ни го искали. Да се мотивираме и преследваме целите си.
Да се поздравяваме с истинска усмивка, а не само външна форма ^_^. Да се обичаме нежно и силно. Да се насочваме ако се заблудим. Да си помагаме докато сме слаби. Да не вземаме моментните ни идентификаций с егото и себеотразяването на сериозно.
Толерантността един към друг е вид енергия, емоция, която създава химична реакция на градеж в двете страни.
Ентусиазъм се нарича енергията да сътворяваш такива чудеса в най-чистия им вид!

Благодарен съм, че малкото хора, с които контактувам, не се срамуват да се нарекат човешки същества.

Успех мили създания!

6 коментара:

bizarre каза...

-- Другото е, че не можеш да спасиш някого от самия него! Важен урок, който научих с доста главоблъсканици. Ако кажеш на някой - "Прави така". Той винаги ще каже - "Аз знам по-добре от теб".


Приложи наученото в практиката ;)

п.с.
А относно САЩ и природните бедствия.. Е, все пак не са малка държавица, нали?

bushina каза...

Наученото е затова, да се прилага, иначе няма файда да го учиш. :)

САЩ е голяма държава с много проблеми , ще ми е интересно да следя събитията с тяхната икономика и как ще повлияе на голямата картинка.

speedphlux каза...

Абе и Русия е голяма държава, като площ говорим, но там май няма толкоз "мизерии" от природно естество. Там повечето са дело на човешки грешки. Не че съм голям фен на Русия или руснаците, но все пак ... като че ли там хората не са чак такива консуматори, дали защото са по-бедни или просто комунисти, на природните си ресурси.
А колкото до "Голямата картинка" ... Ммм, тежко ни и горко. Не точно в България, но на други места ще се усети сериозен земетръс от финансово естество ;) Тук сме си достатъчно бедни за да се притесняваме за благата си. По-скоро може да ни улеснят. Теглиш заем-два, после разни банки фалират ... Мда ... Някой да има номера на Сосиете-Женерал Банк ? :P

Rr каза...

"Другото е, че не можеш да спасиш някого от самия него!" (h3l)

Не можеш, това е така, но все пак, ако посланието което искаш да предадеш на някого, бъде пречупено и адаптирано по начин по който той би го разбрал?; ако подкопаеш предрасзъдаците му подлагайки ги на вътрешен конфликт?; ако методично го насочваш към идеята която желаеш да прокараш, до момента в който субекта сам реши, че е стигнал до заключението, което реално съвпада с твоето виждане за нещата?

Дали чрез гореизброените похвати, не се увеличава шанса понякога да спасиш някой от самия него...? :)

bushina каза...

Точно така!
Само, че има един малък детайл, който се изразява в това да имаш енергия за целия процес. Иначе добрите намерения стигат до там доколкото четящия иска да приеме новата гледна точка. За голям процент от хората, тези неща са измислили или красиви приказки. Малкото обаче, които ги опитват на практика се уверяват в ефективността, защото имат телесно усещане, което потвърждава написаното! :)

Moonrage каза...

Много хора просто не могат да приемат, че знанието е сила, а суетенето е само празно усилие. Естествено, от време на време суетенето те освобождава от утайката на мозъка - един филм, една книга, едно приятно преживяване, могат да активират теб самия да тръгнеш напред със всички сили, без да се спираш. Но суетенето, както го споменаваш за Американците е убива тях самите, но и повлича други хора, които им ходят по акъла... Българите, колкото и да сме народ, в който всеки нещо го боли и т.н., помагаме си някакси, поне тези от нас, които не са се американизирали. А българин като отиде в онези краища се чудят защо всички са толкова студени. Те отдават своята енергия на някакви финансови цели, дотолкова, че не остава някаква капчица за тях самите.

Това е и причината и българите да сме малко по-добре, въпреки (или може би заради) финансовите несгоди - на пук на всичко, ние имаме 10-20 празника в годината, които живи или умрели си ги празнуваме. Това е суетнята, от която човек има нужда, а не целодневното бягане след задачи.

Отново съм одивлен от дълбочината на мисълта ти... Или просто моята мисъл все още е твърде плитка, на скромната ми възраст. С уважение, Сашо.