сряда, 13 юни 2007 г.

Загрявката!

Благодарение на Domination имаме заснет комплекс за загряване на човешкия организъм от тай-чи. Мой дълг е да дам нужната информация, защото има много повече отколкото външна форма. http://domination-bg.com в раздел клипове се намира загрявката.



Много хора ме питат, защо е толкова кратка, ами защото е на клипче. По 30 секунди на движение, докато ви стане приятно и лесно, после вие си дозирате колко ще задържате на движение.

Основната позиция, по колената се мери, да са на ширината на раменете, пръстите на краката напред.
1. Започваме от вратът, много леки кръгове, да няма никакво силно опъване във врата!
2. Китките, лактите са отпуснати надолу, китките са на височината на раменете, ротация навътре, хубаво се изпъват пръстите. После навън.
3. Лакът - на ширината на раменете, предмишницата се опира хубаво в бицепса.
4. Рамене, гребем с раменете назад, бедрените мускули местят таза напред. Напред, събираме плешките хубаво и гребем напред, таза отива назад! Да има вълна на цялото тяло!
5. Талия - бедрените мускули местят таза, все едно искаш да удариш някой с рамо, рязко.
6. Тазобедрени стави, ръцете напред представяте си, че държите топка, навътре и навън, гребеш вода с коляното, пръсеца е прибран към задния двуглав бедрен мускул и от където тръгва крака там се прибира!
7. Колена, много леки кръгове, за да не се движи крака от таза, а само от коляното!
8. Китайско столче, върха на пръстите да е на нивото на погледа, прави ъгли на ръцете, нито прибрани до гърдите, нито прекалено напред. Колената са навън, и пристите на краката също, гърбът е изправен, кръста е вкаран напред! Бавно се излиза от столчето заради сухожилията на краката.
9. Глезени, слет китайското столче по този начин за да не провокираме мускулната треска!
10. Тигрова длан и разкъсване отпред и нагоре и надолу, голямо напрежение в ръцете, за да усетите упражнението, влиза след ротацийте на раменете.
11. Представяте си, че има 1 гумена топка на земята и рязко отсичате с крака надолу, неотваряте прекалено много от коляното за да не изхвръкне. Крака е одпуснат, и в последния момент стягаме рязко!

Първото нещо което ще ви покажат тези движения са слабите места, после силните!
През цялото време е хубаво да се диша, както ви подсказва организма. Някой път по учестеното дишане е за предпочитане (при китайското столче). Това да си представяш разни работи като топки, вода и т.н, помага за синхрона между физиката и психиката, или с други думи, като се увладее, каквото ти каже умът, тялото ще го прави.

Успех и се наслаждавайте на процеса докато тренирате.

4 коментара:

Crysiss каза...

Интересно, а винтът, който правихме къде влиза, учудих се, че не го видях в загрявката.

bushina каза...

Винтът влиза след раменете, и преди тигровата длан. Можем да направим друга загрявка с екстри следващия път, тази е станала страхотно!
Другото за винтът е че можеш самостоятелно да го правиш преди да играеш за плешките, идеално подготвително движение.

Crysiss каза...

А магнитът/контактът може ли да се прави самостоятелно?

bushina каза...

Може, много добре се загрява с енергиините движения, ама трябва мускулите да са здрави за да могат да издържат на енергята. Постепенно :)