вторник, 1 януари 2008 г.

Енергийните центрове!

Малко по задълбочен анализ на енергийните центрове :)
Първо, да разбием митът за отварянето на центровете. Ние не сме консерва или буркан, който се отваря. Както се вижда на картинката има определени участъци от тялото, които отговарят на определени центрове. Няма да навлизам в подробности за тях като цяло, ами ще фокусирам върху най важните.
Какво е енергийния център?
Виждат се различни цветове на картинката от дясно, всичките мускули, вътрешни органи, кости, сухожилия и специфични особенности в тази част на тялото произвеждат енергия, която формира един енергиен блок или център। Всеки цвят символизира такъв енергиен блок. Центровете се "отварят" с профилактика в горепосочените детайли - мускули, кости, вътрешни органи, сухожилия и т.н

Сега малко по-детайлно за по-важните енергийни блокове в човешкия организъм.

Оранжевото е за един от най-мощните енергиени блокове или хара по разговорно му.
Там е котелът! В хара може да се активират всички други енергийни блокове. Може да сте чували, че любовта на мъжа минавала през стомаха. Ами ето Ви едно обяснение защо е така. Когато човек хапне и кръвта му отва да смели храната, се стимулират всички други енергийни блокове и хоп - чувстваме се страхотно. Това не значи, че трябва да се пръснем от ядене, за да си "отворим" центровете. Това с яденето е естествен процес, ако се опитате да го насилите, ще има обратен ефект. Така че - не прекалявайте.
Жълтичкото отговаря на слънчевия сплит. Там атакува стреса най-често. Примерно скръстването на ръцете предпазва точно тази област. Това не означава да сме скръстили ръце постоянно, а съзнателно да се наблюдаваме какво се случва с нас. Случвало се е някой да Ви уплаши и даже да не се стреснете физически, обаче вътре нещо трепва във вас. Стремете се вътрешните трепвания да бъдат намалени или поне осъзнати на първо време. Самия факт, че си наблюдавате организма ще повлияе благоприятно.
Светло-синьото, енергийния блок на гърлото, малък на пръв поглед, но ако този център не е профилактиран, няма как да може да се работи с другите। Там се намира щитовидната жлеза. Защо мислите се казва "ЩИТовидна"? Защото ни пази от болести и тем подобни лоши неща। Също е познат като центъра за вземане на решения। Действа като филтър, спирайки всички вредни микроби। Често хората имат болки в гърлото или е зачервено защото са прекалили, дали е било с пиенете, пушенето или просто са настинали. Това е първата крепост на нашия организъм. Всички нашественици, като вирусни заболявания и разни настинки, искат да пробият и този ни енергиен блок ни пази।

Как да профилактираме този център ще попитате? Лесно, с внимание върху дишането, просто както Ви подсказва организма. Сигурно има няма през пост се повтарям с това за дишането, но не мога да опиша колко жизнено важна част е да се диша съзнателно। Аз самия водя сериозна битка в тази област и се мотивирам да дишам съзнателно и контролирано когато се хвана, че скатавам ;)
Ще спра до тук, за другите енергийни блокове и енергийната култура, когато назрее момента.

Много позитивизъм през Новата година !

Няма коментари: