понеделник, 30 април 2007 г.

Нагласата!

Не предполагах, че ще се стигне до тук. Да обеснявам нагласата е все едно да изтриеш някой лош навик, но явно много хора бъркат докато тренират точно в това. Как да махнем един лош навик - като го заменим с добър!
Започвам от нулата, да приемем че не сме правили движения и излизаме бухаме на максимум цял ден(защото е много яко) без да се съобразяваме какво става с организма ни, няма да назовавам негативните ефекти за да не стресирам хората, повечето са много явни, мускулните трески, болки от ляво в стомашната област докато тичаме и т.н.
Човек който е решил да тренира и да се развива неможе и НЕтрябва да буха с максимумуът си докато тренира защото максимумът е за екстремни ситуации. Тренира се по леко в началото за да може да се адаптираме към новия вид натоварване. Ако практикуващия в желанието си да стане много добър бързо полага максимум усилия днес, че той няма да има сила да отиде до тоалетната утре! Съчувствам на многото хора които се заблуждават и разрушават себе си заради желанията си, знам че е много приятно усещането, но ви моля ... не бъдете робове на страстта, това ограничава защото премахва контрола от цялата картинка. (за контрола другия път) Усештането ни контролира това е същото нещо когато се схване някой мускул той ни казва " аз те контролирам и ти нищо неможеш да направиш (много боли ей :) )" Нека не оставяме приятното усещане или желанието ни да сме много добри и много знаещи да ни хвърля в изтощителни тренировки от които ползата е никаква даже сме се върнали назад. И вместо да тренираме по-леко днес и утре да увеличим мъничко, няма да можем да възстановим 4/5 дена. Пфф ... като се сетя как съм се мятал в началото се плаша.
Та да си дойдем на думата за нагласата. Мислиш си за нещото което правиш, упражняваш синхрона между психиката и физиката = да усещаш движението, знаеш колко ти трябва за да го направиш, намерението докато правиш движението да е с цел развитие и знание, следиш организма, ако се измориш си почиваш, после пак, толкова е просто, но колко е и просто толкова хората го подценяват! Това се прави на малките скокове не от покрив на покрив, благодаря! Не подценявайте нагласата. Хората си мислят, че трябва да правят някъкви космически работи за да станат здрави и силни, а всъщност нещата са толкова малки. Големите неща се въртят около малките! (космически принцип)
Неща които могат да ни объркат за правилната нагласа са:
- Това да спечелим симпатиите на хората, няма лошо в това ни намерение, но това не ни тренира, по скоро не ни пречи да покажем каквото вече можем.
- Разсейваме се от приятелите ни които тренират с нас, значи и те не са с правилната нагласа, сигурно са дошли да отбият номера(сядат и гледат или правят силни движения без да загреят и се изморяват за 2секунди) или да си поговорят с вас ? Аз лично като ходя да тренирам ходя да тренирам не си говоря много много с хората защото знам какво искам и го искам сега! Всяка секунда е ценна, няма смисъл от излишна показност и от излишен мързел, просто го правиш и не го вземаш на сериозно (за да не се възгордееш), гордостта не е добър съветник.
- Провокацията от хората, някой мине и каже: " Я покажи нещо ? или Я го направи пак! " Аз им викам " 10 лв ще дадеш ли ? "и веднага ме оставят на мира , хехехе :)
- Камерата е голям провокатор който изкарва практикуващия от правилната нагласа и намесва вътре неща като хаос, его, пари, суетност, възгордяване, притеснение и т.н, немога да изброя всичките неща които са ми направили впечатление защото случайте в които съм наблюдавал как добри практикуващи правят напълно хаотични и необмислени движения пред камерата са много.
Ще спра до тук, мисля че всеки които е тренирал може да си направи равносметка как е тренирал (тренирал ли е изобщо?)- за себе си. Нали и аз съм минал по този път, гледам да пиша за нещата от опит, затова насърчавам всеки да проверява думичките. Аз може и да лъжа, ти от къде знаеш ?
Обобщението за нагласата - там си за да тренираш да вдигаш показатели да развиваш двигателната си култура синхрона между психика и физика (да мислиш за това което правиш или да го усещаш), не да се правиш на клоун пред публиката, на голямата работа пред приятелите ти, или да си чешеш самолюбието с големи силни движения.

Няма коментари: